Gyttorp Jakt

Gyttorp Jakt perustettiin jo vuonna 1925 nimellä Småländska Vapenaffär ja yritys on siitä lähtien kartuttanut tietoa aseista ja metsästystuotteista.

 

Lars-Olof Swanteson otti yrityksen haltuunsa isältään, legendaariselta asekauppiaalta ja Småländska Vapen – yrityksen perustajalta, Swante Johanssonilta. Vuonna 1960 johti toiminnan laajeneminen uusien tilojen käyttöönottoon. Tiloissa toimi kauppa, varasto ja konttori. Yritystä kehitettiin edelleen ja näin tästä smoolantilaisesta asekaupasta tuli tunnettu oman maakuntansa ulkopuolellakin.

 

Aseverstasta ei vielä tuohon aikaan ollut mutta pian syntyi idea maanalaisen sisäampumaradan ja siihen kuuluvan mm. kiikaritähtäinten korjaukseen tarkoitetun verstaan rakentamisesta. Uusi asetalo vihittiin käyttöön vuonna 1972. Nyt oli metsästäjällä mahdollisuus ottaa metsästysaseensa käyttöön rauhassa, säästä ja ulkoisista valo-oloista piittaamatta. Talon alla kallioon räjäytettynä on 90 metrin pituinen ampumatunneli luodikkoja varten ja 35 metrin pituinen rata haulikkojen testausta varten.

 

Yrityksellä on mm. seuraavien tuotteiden Ruotsin pääedustus: Leupold kiikaritähtäimet, Krieghoff metsästys- ja urheiluammunta-aseet, Browning-aseet, Walther urheiluammunta-aseet ja Nosler-luodit.  Vuonna 2004 siirtyi Småländska Vapen halmstadilaisen HDF Gyttorp Jakt – yrityksen omistukseen. Vuonna 2006 yhdistyivät yritykset Gyttorp Cartridge Company ja HDF Gyttorp Jakt ja näin muodostui yksi Pohjoismaiden vahvimmista metsästysalan tuotemerkeistä ­– GYTTORP AB.

 

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Smoolannissa Ingelstadin kaupungissa, n. 20 km Växjöstä etelään. Gyttorp Cartridge

Gyttorpin teollinen ammusvalmistus alkoi vuonna 1908, tätä ennen ammuksia oli ladattu käsin kymmenisen vuotta. Tuolloin oli yrityksellä myös oma ruudin-, haulin- ja hylsynvalmistus. Laitos oli toiminnassa vuoteen 1970 asti, jolloin uusi ja täysin moderni tehdas vihittiin käyttöön. Uudessa tehtaassa valmistettiin vuosittain 55 miljoonaa panosta. Haulit, hylsyt ja tulpat valmistettiin itse. Vuonna 1978 tuotanto rajattiin ainoastaan metsästysammusten valmistukseen.

 

Vuonna 1981 toiminnan otti vastuulleen 3 työntekijää. Näin syntyi yritys GAFAB. Tehtaan johto jatkoi metsästysammuksiin suuntautumista ja vuosituotanto oli 5-6 miljoonaa panosta. Vuonna 1993 tehtiin päätös, että vuosituotanto nostettaisiin 20 miljoonaan ammukseen ja myös korkealaatuiset urheiluammukset otettaisiin valikoimaan. Tuotantoyksikkö siirrettiin uusiin tiloihin Noraan. Uusi iso askel yrityksen historiassa otettiin vuona 1999, kun yritys fuusioitiin Super Star Cartridge Companyn kanssa. Samalla tuotanto kasvoi 40 miljoonaan panokseen vuodessa. Vuonna 2003 vuosituotanto oli lähes 50 miljoonaa panosta. Tehtaassa on yhdeksän latauslinjaa ja kymmenen työntekijää.

 

Vuonna 2004 tuotiin markkinoille Thunder Gold T4 -panos. Tämä panos on tärkeä virstanpylväs teräshaulipanosten valmistuksessa. Thunder Goldin komponentit: Gyttorp Goldwad, Diamond Grade –teräshaulit ja Boforsin ensiluokkainen T-ruuti.

 

Vuonna 2006 yritys yhdistyi entisen HDF Gyttorp Jakt –yrityksen kanssa ja näin muodostui yksi Pohjoismaiden vahvimmista metsästys- ja urheiluammunta-alan yrityksistä: GYTTORP AB.